Andel ekologiska livsmedel

Ingår i Sveriges ekokommuners nyckeltal

Andel ekologiska livsmedel inom de kommunala verksamheterna

Datakälla: Leverantörer

Kommentar

Andelen ekologiska livsmedel har minskat under året. En möjlig orsak är det ansträngda ekonomiska läget inom förskolan och skolan.

Skolrestaurangerna arbetar med att säsongsanpassa grönsaks- och fruktanvändningen. På vinterhalvåret är det mest rotfrukter, kål och frysta grönsaker. Tomat, gurka och isbergssallad serveras på sommaren då de har säsong och är som allra godast. Citrusfrukter serveras i januari-mars och äpplena kommer i slutet av sommaren och serveras ända till mars.

Kommunens kockar satsar hårt på att utveckla goda näringsriktiga grönsaksrätter till lunch som barn och ungdomarna gillar. Köken arbetar aktivt med att inte slänga mat i onödan och med att minska matsvinnet, både i köket och bland eleverna.

Endast MSC (Marine Stewardship Counsil)-märkt fisk serveras i kommunens verksamheter. Tidigare har WWF:s (Världsnaturfondens) rödlista tillämpats för fiskinköpen.

Genomsnittet inom Sveriges ekokommuner är 31 procent 2017. Regeringens mål är 60 procent till 2030.